مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت: الگوهای مصرف مواد دائما با نوسانات جدی مواجه است و با ورود مواد جدید، تقاضاهای جدیدتر را برای جذب مشتریهای جدید رواج می دهد. اخیرا 700 نوع مواد روانگردان جدید برای ناکارآمد کردن نسل ها و از سوی دیگر دنبال کردن اقتصاد اضافه شده است.

به گزارش ایسنا، حمید صرامی در همایش بزرگداشت سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر در کرمان با گرامیداشت یاد و خاطره 3800 شهید مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: در سال 2014 آمار معتادان در دنیا به 247 میلیون نفر رسیده که سیر تحول مصرف مواد در جامعه جهانی در 107 سال اخیر معانی بسیار مهمی دارد که جامعه بشریت وقتی به عصر سرعت تحولات رسید و با اختلالات بیش از حد روال مواجه، به نشاط افزایی‌های کاذب نائل شد و مهارت های چگونه با هم زیستن را بلد نبود، حوزه مواد مخدر، محرک و استنشاقی با رشد چشمگیر جامعه بشریت را مواجه کرد.


وی افزود: الگوهای مصرف مواد دائما با نوسانات جدی مواجه است و با ورود مواد جدید، تقاضاهای جدیدتر را برای جذب مشتری‌های جدید رواج می دهد و اخیرا 700 نوع مواد روانگردان جدید برای ناکارآمد کردن نسل ها و از سوی دیگر دنبال کردن اقتصاد اضافه شده است.

صرامی تصریح کرد: تمایل به مصرف چند ماده ای در جامعه جهانی رونق گرفته و انگیزه های پایین تری برای درمان وجود دارد و مشکلاتی که در عرصه درمان معتادین در کشورهای مختلف وجود دارد، میزان موفقیت را 5 تا 6 درصد تلقی می کنند و انگیزه مانایی در اعتیاد یکی از مشکلات جامعه بشری است.

وی بیان کرد: ورود چشمگیر جوانان و نوجوانان در جوامع مختلف به چرخه مصرف مواد کار را برای همه کسانی که قرار است در این جهاد مقدس مداخله و احیای نفوس انسان ها را بکنند، سخت تر می کند.

مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت: کشور همسایه ما در سال 1376 میزان 2 هزار و 800 تنی تولید مواد داشته که سال گذشته با رشد 71 درصدی به 4 هزار و 800 تن رسیده و نشان می دهد چشم انداز افغانستان با افزایش تولیدی مواجه می شود و نشت آن در کشور ما میزان مصرف مواد را افزایش می دهد.

وی افزود: در آخرین تحقیق شیوع شناسی مواد مخدر که در سال 94 کشور انجام شد، مشخص شد 5.4 درصد جمعیت 15 تا 64 سال کشور مصرف کننده مستمر مواد در کشور داریم.

صرامی با اشاره به اینکه باید به یکایک مولفه ها در چرخه مصرف و علت شناسی خوب دقت کنیم تا مداخلات ما موثر باشد، تصریح کرد: تریاک، حشیش، گل و ماری جوانا، چهار الگوی مصرف مواد در کشور هستند و مصرف شیشه جایگاه خود را تغییر داده که نشان از تلاش همه نخبگان، سازمان های مردم نهاد و ... دارد که در افزایش میزان آگاهی جامعه جابه جایی مصرف شیشه در الگوی مصرف اتفاق افتاد.

وی بیان کرد: 20 درصد از مصرف کنندگان مواد در کشور دارای مدارک کاردانی به بالا هستند که نشان می دهد زمانی که در مصرف مواد در جامعه نخبه ما رسوخ کند، نتایج فاسد آن برای جامعه ما بسیار خطرناک است.

مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت: در این تحقیق، در جمعیت دانش آموزی 2.1 درصد دانش آموزان متوسطه دوم به شیوع مصرف مواد گرفتار هستند و اگر مداخلات در مقاطع پایین تر صورت نگیرد، مشکلات ما در مقاطع دانشجویی و آینده افزایش پیدا خواهد کرد.

وی با اشاره به شیوع مصرف 2.6 درصدی در بین دانشجویان اظهار کرد: این تحقیق نشان داد 22 درصد از کارگران صنعتی ما معتاد هستند و این پازل نشان می دهد که گویا همه کانون‌های حیات اجتماعی در تیررس حوزه اعتیاد و شیوع مصرف مواد قرار گرفته‌اند.

صرامی افزود: بیش از 7 میلیون نفر دستگیری در زمینه مواد مخدر طی 27 سال گذشته، بیش از 9 هزار تن مواد کشف شده و 37 هزار فقره درگیری های مسلحانه داشته ایم و بیش از یک هزار و 800 کارگاه شیشه لطمه خورده اما چرا 91 درصد مردم کماکان اولین مشکل اجتماعی خود را اعتیاد، مواد مخدر، محرک ها و ... معرفی می کنند؟.

وی تصریح کرد: 55 درصد طلاق ها، 65 درصد همسرآزاری ها، 25 درصد قتل ها، 10 درصد جرائم مالی و ... مربوط به مواد مخدر است.

صرامی بیان کرد: چرا علی رغم وجود 51 دستگاه فرهنگی کشور، فریب های فرهنگی سیستم هوشمند، خلاق و پویای مواد مخدر از برخی دستگاه های ما جلو افتاده و مشکلات زیادی در مقاطع مختلف ایجاد کرده است؟

مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت: چه اتفاقی افتاده که ایدز ناشی از مسائل جنسی به دلیل استفاده برخی مواد از ایدز ناشی از تزریق بیشتر است؟

وی در ادامه افزود: نرخ شیوع مستمر مصرف مواد در کشور 5.4 درصد و در استان کرمان 8.68 درصد و معنایش این است که از میانگین متوسط کشور بالاتر است که تمام سازمان های مردم نهاد و دستگاه های فرهنگی استان باید با جدیت زاید الوصفی برای مقابله با مواد مخدر اقدام و نیروی انتظامی کاری کند که دسترسی آسان به مواد در اطراف مدارس، دانشگاه، محل های تجمع و ... به راحتی وجود نداشته باشد.

صرامی با اشاره به اینکه دسترسی آسان به مواد می تواند به همه اقدامات پیشگیرانه آسیب بزند، تصریح کرد: در استان کرمان نرخ مصرف مواد 2.68 درصد در دانش آموزان متوسطه دوم و بالاتر از نرخ کشور است.

 وی بیان کرد: میانگین تمایل به فعالیت های پیشگیرانه در کشور 69 درصد و در استان کرمان 57 درصد است که باید اهتمام اجتماعی و زدودن بی تفاوتی های اجتماعی را در استان کرمان با جدیت دنبال کنیم و ایجاد نگاه مشارکت جویانه در سطح کانون های مختلف افزایش یابد.

مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت: نگرش مثبت به مواد در کشور 28 درصد و در استان کرمان 39 درصد است که می تواند چالش جدی در اقدامات پیشگیرانه استان رقم بزند.

وی با اشاره به اینکه در حوزه کاهش تقاضای مواد مخدر به چند مولفه نیاز داریم، افزود: نخستین مسئله، در بحث سیاست های اجتماعی کشور است و زمانی که نوجوان و جوان دسترسی آسان و ارزان به تفریح نداشته باشد، اولین دسترسی او مواد است و دومین عامل گرایش به اعتیاد از سوی مصرف کنندگان، جلب توجه عنوان می شود.

صرامی تصریح کرد: وقتی جوان و نوجوان در جامعه دیده نشود، برای ابراز وجود و مخالفت با سیاست اجتماعی ما دست به مصرف مواد می زند و جامعه ای که مهارت حل مسئله را به نوجوان و جوان نمی آموزد، آنها به سراغ مصرف مواد می روند.

وی بیان کرد: اختلال در ساختارهای اقتصادی، فقر، بیکاری و تورم، اختلال در سیستم ها و خرده نظام اجتماعی، فقر نشاط و اعتماد اجتماعی و ... می تواند پیش ساختارها را برای زمینه اعتیاد فراهم کند. در کنار آن در دسترس بودن مواد، باورهای غلط، ضعف خودکنترلی و ... دست به دست هم می دهد و چرخه مصرف را می بینیم.

مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور با بیان اینکه یکی از مشکلات جدی ما نگاه های سیاسی و امنیتی به حوزه اعتیاد در گذشته بوده، گفت: امروز ورود رهبر انقلاب در حوزه کنترل مسائل و آسیب های اجتماعی با اولویت اعتیاد را داریم. اعتیاد یک بیماری جسمانی، روانی، اجتماعی، فرهنگی و معنوی است و باید در حوزه مبارزه به تمام این ابعاد توجه کنیم.

صرامی تصریح کرد: متاسفانه بحران ساده سازی اعتیاد را داریم که این بحران در نگاه به اعتیاد ما را با مشکل مواجه کرده است و غفلت برخی متولیان در گذشته که اعتیاد را به حاشیه برد، موجب افزایش سرعت سیستم اعتیاد برای جذب مشتریان بود.

وی با بیان اینکه عدم توجه به پیشگیری اولیه از اعتیاد، بیان کرد: دستگاه های آموزشی ما باید در کنار دوستانی که در مقابله با عرضه مواد فعالیت می کنند، حرکت با گام های بلند داشته باشند و وقتی خوب آموزش نمی دهیم 55 درصد از والدین بعد از سه تا پنج سال از اعتیاد فرزندانشان مطلع می شوند.

مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور با بیان اینکه باید مدل ایرانی اسلامی زندگی را به فرزندانمان بیاموزیم، گفت: باید به گلوگاه ها بپردازیم و فرزندان طلاق، فرزندان بیش فعال، فرزندان معتادین و فرزدانی که در مناطق حاشیه ای زندگی می کنند، گلوگاه هستند و در صورت توجه به این جمعیت، افراد در معرض تهدید کاهش پیدا می کنند.

وی افزود: فعالیت ما در رسانه مجازی به شدت ضعیف است و از سوی دیگر رسانه ملی آنقدری که به آشپزی و مصرف گرایی می پردازد، باید هر شب یک ساعت درباره آسیب های اجتماعی صحبت کند.

منبع: ایسنا 96.04.21

 

نوشتن دیدگاه

در بیمارستان ما با بهترین کیفیت اعتیاد خود را ترک کنید پرسنل مرکز ترک اعتیاد نگین صبورانه شما را در مراحل ترک کردن این بیماری یاری می کنند.