رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از آلودگی تنباکوی قلیانها به ماده سرطانزای بنزن خبر داد و گفت: میزان استعمال قلیان در بین دختران و پسران تقریبا برابر شده است و بیم آن می رود که مادران آینده، فرزندان ناسالمی داشته باشند.
به گزارش پایگاه خبری اعتیاد و به نقل از خبرگزاری ایرنا، خسرو صادق نیت، در نشست خبری مسئولان معاونت بهداشت وزارت بهداشت در محل این وزارتخانه افزود: علاوه بر آلودگی تنباکوی قلیان در برخی مراکز عرضه این ماده دخانی به مواد روانگردان و مخدر که گزارش آن را به دستگاههای قضایی ارسال کرده ایم، وجود ماده سرطانزای بنزن نیز در بسیاری از تنباکوهای قلیانها ثابت شده است.
وی ادامه داد: بیشتر مراکزی که مواد روانگردان و مخدر به تنباکوی قلیان اضافه می کنند و جوانان را به سمت اعتیاد و مسمومیت های حاد می کشانند، مراکزی هستند که مجوز ندارند و به صورت غیر قانونی فعالیت می کنند.
افزایش مراکز غیر مجاز عرضه قلیان
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: از سال گذشته هیچ مجوز جدیدی برای ایجاد قهوه خانه یا مراکز مجاز به عرضه قلیان صادر نشده است اما مراکز غیر قانونی افزایش داشته اند که دستگاههای مسئول باید برای جمع آوری این مراکز اقدام کنند.
وی اضافه کرد: مسئله مهم دیگری که نگرانی از افزاییش مصرف قلیان را بیشتر کرده است، وجود ماده سرطانزای بنزن در بسیاری از تنباکوهای مصرفی است، به خصوص تنباکوهایی که به عنوان تنباکوی معسل یا طعم دار عرضه می شود.
صادق نیت گفت: این تنباکوها آلودگی های دیگری هم دارند و سرطانزا بودن آنها قطعی است.
وی افزود: هر بار مصرف قلیان معادل حداقل کشیدن یک پاکت سیگار است و گاهی میزان مصرف آن به اندازه چهار تا پنج پاکت سیگار هم می رسد.
دود تنباکو با گذر از آب، مضرتر می شود
صادق نیت گفت: دود قلیان بعد از گذشتن از آب نه تنها تصفیه نمی شود بلکه سرد شده و درجه نفوذ سموم آن به ریه بیشتر می شود، میزان مصرف قلیان در بین جوانان، به خصوص دختران رشد زیادی پیدا کرده و اکنون میزان مصرف این ماده دخانی خطرناک در بین دختران و پسران تقریبا برابر شده است، در حالی که در مورد سیگار فاصله میزان مصرف دختران و پسران بسیار زیاد است.
وی اضافه کرد: 90 درصد سیگاری ها و معتادان امروز کسانی هستند که از سن زیر 18 سالگی در معرض دود دسته دوم مواد دخانی بوده اند و افزایش مصرف قلیان در بین دختران این نگرانی جدی را ایجاد کرده است که فرزندان مادران نسل آینده بیشتر در خطر اعتیاد قرار دارند.
پیشنهاد افزایش مالیات سیگار به 25 درصد
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت همچنین به پیشنهاد وزارت بهداشت برای افزایش مالیات بر سیگار اشاره کرد و در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا گفت: اکنون میزان مالیات به سیگار در کشور حدود پنج درصد است در حالی که میانگین آن در کشورهای پیشرفته 70 درصد است.
وی افزود: پیشنهاد وزارت بهداشت این است که مالیات سیگار برای سال آینده به 25 درصد برسد و در سالهای آینده میزان آن افزایش یابد، امیدواریم مجلس با این پشنهاد وزارت بهداشت موافقت کنند هر چند می دانیم افرادی به بهانه اینکه این کار قاچاق سیگار را افزایش می دهند با آن مخالفت می کنند.
صادق نیت اضافه کرد: ایران چندی پیش به پروتکل پیشگیری از قاچاق سیگار پیوسته است و راهکارهای مبارزه با قاچاق مواد دخانی مشخص و قابل اجراست.
وی در پاسخ به این پرسش ایرنا که افزایش مالیات سیگار چقدر در گران شدن آن موثر است، گفت: با توجه به سود زیادی که دلالان از قاچاق سیگار می برند و با وجود ارزان بودن این ماده مضر، با وجود افزایش مالیات سیگار به 25 درصد باز هم سیگارهای خارجی حتی از قیمت آن در کشورهای تولید کننده نیز پایین تر خواهد بود.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت اضافه کرد: برای ساماندهی قیمت و بازار سیگار، وزارت صنعت و معدن قول داده است که مراکز مجاز عرضه سیگار را تا پایان امسال ساماندهی و مجوز دار کندکه امیدواریم مسئولان این وزارتخانه به این قول خود عمل کنند.
صادق نیت در بخش دیگری از سخنان خود به مسئله آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: آلاینده های هوا شامل 6 آلاینده دی اکسید گوگرد،مونوکسید کربن، دی اکسید نیتروژن، ازون، ذرات معلق کوچکتر از 10 میکرون و ذرات معلق کوچکتر از 2.5 میکرون است.
منبع: خبرگزاری ایرنا