قرص بوپرنورفین که اصطلاحا به آن ب2 نیز می گویند یک نوع قرص مسکن با احتمال اعتیار آور بودن است و عوارض جسمی و روحی جدی شبیه به متادون، هروئین، کدئین و مورفین دارد. بیشترین استفاده از این دارو برای ترک اعتیاد یا بهتر بگوییم قطع مصرف مواد مخدر است و در مواردی برای تسکین درد های شدید، استفاده در زمان های قبل از بیهوشی و... استفاده می شود.
قرص بوپرنورفین نیز مانند متادون در زمان ترک اعتیاد به صورت سرپایی در کلینیک های ترک اعتیاد استفاده می شود و جایگزین ماده مخدر مورد مصرف فرد معتاد می شود و به همین علت در بیماران وابستگی شدیدی ایجاد می کند. البته گفتنی است اگر کسی بخواهد به صورت سر خود و بدون تجویز پزشک اقدام به استفاده از این قرص ها بکند باید ریسک مرگ را بپذیرد، چرا یک تغییر دوز یا تغییر زمان مصرف و یا استفاده از سایر دارو ها ممکن است که اثرات بسیار خطرناکی بر روی فرد داشته باشد.
یکی از مواردی که ما در مرکز بستری ترک اعتیاد نگین با آن دست و پنجه نرم می کنیم این است که افراد زیادی به بوپرنورفین یا متادون اعتیاد دارند، اما نمی دانند که چطور باید آن را ترک کنند. این افراد که بیشتر برای ترک اعتیاد به مواردی مانند تریاک و هروئین و ... رو به مصرف این دارو آورده اند، امروز با دوز مصرفی بالا تری به این دارو ها اعتیاد دارند و حتی دسته از این افراد به مصرف مواد مخدر بازمی گردند و به این صورت باید مقدار بسیار بیشتری ماده مخدر قبلی خود را مصرف کنند تا تاثیرگذاری سابق را داشته باشد. در ادامه این مطلب موارد مهمی را در خصوص قرص ب2 یا بوپرنورفین در اختیار شما قرار می دهیم تا با آن بیشتر آشنا شوید.
قرص بوپرنورفین یا ب2 (B2) چطور باید مصرف شود؟
در ادامه این قسمت به صورت مختصر به بررسی نکات و مواردی می شویم که باید در زمان مصرف بوپرنورفین رعایت کرد:
- در صورتی که با تجویز پزشک از این دارو ها استفاده می کنید پس از خاتمه درمان، باقیمانده دارو را از بین ببرید و به عنوان مثال آن را به چاه توالت بریزید.
- مراقب باشید که داروهایتان در دسترس و مورد سوء استفاده دیگران و به خصوص کودکان قرار نگیرد.
- حتما به یاد داشته باشید که در زمان کصرف به اندازه ای که مورد نیازتان است را در دسترس قرار دهید و مابقی دارو های خود را دور از دسترس دیگران قرار دهید تا به صورت عمدی و غیر عمدی مصرف نشود.
- دارو را در دمای اتاق، دور از رطوبت و گرما نگهداری کنید.
- استفاده غیر اصولی از قرص بوپرنورفین عوارض بسیار جدی دارد و حتی ممکن است که باعث مرگ شود.
- در صورتی که در زمان مصرف بوپرنورفین از مواد مخدر دیگر یا دارو های مسکن ترک اعتیاد استفاده می کنید، عوارض جانبی بوپرنورفین افزایش پیدا می کنند و دقیقا به همین دلیل است که باید برای مصرف این دارو ها حتما با مشورت پزشک معالج عمل کنید.
- در صورتی که تحت درمان با بوپرنورفین هستید، به صورت سر از خود مصرف دارو را قطع نکنید، چرا که ممکن است نیاز باشد مصرف خود را کم کم به صفر برسانید تا به این صورت بتوانید دوره درمان خود را کامل کنید.
- بعد از مصرف این دارو برای مدت زمان طولانی، قطع ناگهانی آن باعث بروز نشانه های ترک اعتیاد میشود.
- در صورتی که قرار است عمل جراحی انجام دهید لازم است که این موضوع را با پزشک ها در میان بگذارید که بوپرنورفین مصرف می کنید. چرا ممکن است مشکلات جبران ناپذیری به دلیل آگاه نبودن دکتر ها در زمان جراحی پیش بیاید.
- از مصرف دارو بیش از میزان تجویز شده یا در مدت زمانی طولانیتر خودداری کنید.
- در صورتی که وعده مصرفی داروی شما بیشتر از یک قرص در وعده است باید این موضوع را به یاد داشته باشید که آن چیزی که برای یک وعده در نظر گرفته شده است را به صورت یک جا باید مصرف کنید.
- از جویدن و بلعیدن قرص ب2 به صورت کامل خودداری کنید.
- قرص زیر زبانی بوپرنورفین را زیر زبانتان قرار دهید و اجازه دهید کاملا حل شود.
- تمام اعضای خانواده و اطرافیان شما بهتر است که بدانند شما تحت درمان بوپرنورفین هستید تا در صورتی که وضعیت های خاص از این موضوع با خبر باشند.
- وقتی به پزشک یا داندان پزشک یا متخصص های بهداشت و درمان مراجعه می کنید اول از همه به آن ها بگویید که تحت درمان با بوپرنورفین یا ب2 هستید.
- سعی کنید کارت مصرف بوپرنورفین را با خود به همراه داشته باشید تا در شرایط ضروری مشکلی برای شما پیش نیاید.
- به هیچ وجه قرص ب2 را در آب حل نکنید و تزریق کنید! این عمل ممکن است برای شما به معنی مرگ باشد.
علائم مصرف قرص بوپرنورفین یا b2
بوپرنورفین مانند سایر مواد مخدر باعث می شود که تنفس فرد کند تر شود و وقتی این عوارض شدید شود ممکن است ایست تنفسی را به همراه داشته باشد. پس این موضوع را به یاد داشته باشید که در صورتی که بعد از مصرف این دارو نشانه هایی مانند: "ورم صورت، لبها، گلو – مشکلات تنفسی و کهیر زدن" را مشاهده کردید خود را به اورژانس برسانید!
همچنین در صورتی که بعد از مصرف موارد زیر را مشاهده کردید، با پزشک معالج خود حتما تماس بگیرید!
در صورت بروز هرکدام از علائم زیر به سرعت با پزشک معالجتان تماس بگیرید:
- ادرار تیره رنگ یا به رنگ خاک رس
- یرقان (زرد شدن پوست و چشمها به مرور زمان)
- کاهش اشتها
- تب خفیف
- درد معده
- تهوع
- افکار و رفتارهای غیرمعمول
- گیجی
- ضعف و بی حالی
- احساس سبکی در سر
- تنفس آرام و سطحی
از طرفی عوارض ضعیف تر یا به به عبارتی خفیف تر این دارو عبارتند از:
- اختلالات خواب
- اضطراب و افسردگی
- کمردرد
- ضعف و خستگی
- تعریق
- احساس گرما و نفس تنگی
- درد معده، تهوع، استفراغ و یبوست
- سردرد
در پایان این قسمت به این نکته توجه داشته باشید که اگر دچار نشانه ها و حالات غیر عادی شدید، بهتر است که با پزشک خود مشورت کنید و این موارد را با او در میان بگذارید.
ترک اعتیاد قرص بوپرنورفین یا b2
بیشترین تاثیرات بوپرنورفین برای ترک مواد مخدر قوی مانند ترک هروئین، متادون، کوکائین و... است، این تاثیرات در دوز خاصی از مصرف این دارو اتفاق می افتند از طرفی در دوز های پایین تر این دارو برای ترک اعتیاد و سم زدایی مرفین هایی با دوز پایین مانند تریاک استفاده می شود و در بعضی موارد به عنوان مسکن مورد استفاده قرار می گیرد. پس به این صورت حتما باید این موضوع را به یاد داشته باشید که مراقب عوارض مصرف و اعتیاد آور بودن آن باشید و برای مصرف آن حتما با پزشک متخصص ترک اعتیاد مشورت کنید. مطلب زیر نیز به عنوان یک راهنمای ترک اعتید بوپرنورفین یا ب2 در اختیار شما قرار دارد:
چگونه قرص بوپرنورفین را ترک کنیم؟
قرص b2 چیست؟ آیا قرص ب2 اعتیاد آور است؟ از زبان بهترین کلینک ترک اعتیاد نگین