يك مددكار اجتماعي گفت: اقدامات پيشگيرانه مقابله با اعتياد در گام نخست اجتماعي شدن مبارزه با مواد مخدر بايد براي خانواده ها آموزش داده شود تا با تقويت بنيان خانواده ، كودكان نسل آينده كشور از معضل اعتياد در امان بمانند.
مهدي شفيعي در گفت و گو با روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: خانواده اولین مكان رشد شخصیت، باورها و الگوهای رفتاری فرد است، و علاوه بر اینكه، محل حفظ و رشد افراد و كمك به حل استرس است، منبعی برای تنش و اختلال نیز میباشد.
وي توضيح داد: ناآگاهی والدین، ارتباط ضعیف والدین و كودك، فقدان انضباط در خانواده، خانواده متشنج یا آشفته و از هم گسیخته، احتمال ارتكاب به انواع بزهكاریها مانند مصرف مواد مخدر صنعتي و شيميايي را افزایش میدهد.
شفيعي اظهار تاسف كرد ، همچنين والدینی كه مصرف كننده مواد مخدر هستند باعث میشوند فرزندان با الگوبرداری از رفتار آنان، مصرف مواد مخدر را یك رفتار بهنجار تلقی و رفتار مشابهی انجام دهند.
اين مددكار اجتماعي با بيان اينكه در 60 درصد موارد اولین مصرف مواد مخدر به دنبال تعارف دوستان رخ میدهد، اظهار كرد: ارتباط و دوستی با همسالان معتاد به مصرف مواد مخدر عامل مستعد كننده قوی برای ابتلای نوجوانان به اعتیاد است.
وي ادامه داد: گروه همسالان در شروع مصرف سیگار و مواد مخدر بسیار موثر هستند، نوجوانان به یك گروه نیازمندند و اغلب پیوستن به گروههایی كه مواد مصرف میكنند، بسیار آسان است، هر چه پیوند فرد با خانواده، مدرسه و اجتماعات سالم كمتر باشد، احتمال پیوند او با این قبیل گروهها بیشتر میشود.
شفيعي، كمرنگ شدن ارزشهای مذهبی و اخلاقی، شیوع خشونت و جنايت، مشاغل كاذب، آشفتگی و ضعف همبستگی را از ديگر عواملي بيان كرد كه در افزايش مصرف مواد مخدر تاثيرگذار هستند.
اين مددكار اجتماعي آموزش خانواده ها را مهمترين اصل رويكرد اجتماعي شدن مبارزه با مواد دانست و گفت: آشنا ساختن خانوادهها با نشانههای اعتیاد،آموزش به آنها مبنی بر اینكه فرزندان در سنین نوجوانی و جوانی نیازمند مراقبت و رسیدگی بیشتری هستند،پرهیز از درگیری و نشنج در محیط خانواده براي مقابله با مواد مخدر مهم است .
شفيعي با تاكيد بر اينكه بسیاری از افراد به اشتباه تصور میکنند که با مصرف مواد شادیافزا مخدرها بهتر میشوند، بهتر فعالیت میکنند یا شادتر میشوند، گفت : این فقط یک هذیان است، مواد مخدر جسم و روان را نابود مي كند یا زود جسم و روان را نابود میکنند.
وي اظهار تاسف كرد كه فشار زندگی مدرن، انسان امروزی را در خود غرق کرده است و بسياري از خانواده ها از معضل اعتياد فرزندانشان غافل هستند، اما مي تواند با اقدامات پيشگيرانه ياد شده ، سلامت نسل هاي آينده را حفظ كرد.
اين مددكار اجتماعي خاطرنشان كرد: ورزش، رژیم غذایی، پیادهروی طولانیمدت همراه با مشاهدة طبیعت باعث القای احساس رضایت و آرامش میشود. مصرف مواد اعتیادآور و شادیافزا راهحل واقعی مشکلات زندگی نیست. نتایج و تبعات مصرف این داروها بسیار بدتر و وحشتناکتر از مشکلات اولیهای است که فرد برای رهایی از آنها به این مواد پناه آورده و روی آوردن به مواد و داروهایی از این قبیل پا گذاشتن در جادة ناهمواری است که فرد برای رسیدن به ناكجاآباد انتخاب میکند.
وي در پايان از والدين خواست با فرزندان خود صحبت کنند و وقت بیشتری را به آنها اختصاص دهند.
منبع: روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر95.11.27