استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: فرهنگسازی و آموزش مهارتهای زندگی و سبک فرزندپروری، دو نیاز اساسی برای مقابله با اعتیاد هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.
امیرعباس سیفی در گفتوگو با روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه غنیسازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان از ضرورتهای مهم در حوزه مقابله با اعتیاد است، گفت: برخوردهای انتظامی و قضایی در زمینه مبارزه اجتماعی با مواد مخدر دیگر پاسخ نمیدهد، باید کارها و اقدامات اساسی و محتوایی فرهنگی و اجتماعی انجام شود.
وی با بیان اینکه آموزش و آگاهسازی نوجوانان، جوانان و همه اقشار جامعه در زمینه شناخت اثرات زیانبار داروها و ارتقاء دانش آنان درباره مواد اعتیادآور مهم است، اظهار داشت: آموزش و تقویت مهارتهای زندگی، مهارتهای فرزندپروری، مهارتهای شغلی و مهارتهای زندگی سالم به عموم مردم، پرورش و ارتقاء رفتارهای تابآورانه از بهترین و مهمترین روشهای پیشگیری از مصرف مواد مخدر صنعتی و شیمیایی میباشند.
سیفی ادامه داد: علاوه بر فرهنگسازی برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، اجتماعی کردن فرهنگ مبارزه با اعتیاد بسیار سودمند است، در این جهت مشارکت شهروندان و تقویت و گسترش مراکز اجتماعی و شبکههای ارتباطی محلهای در امر پیشگیری و مبارزه با مواد مخدر اهمیت زیادی دارد.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: ارتقاء شاخصهای سلامت روان جامعه، پیشگیری از بروز تنشهای خانوادگی و اجتماعی و مدیریت آنها، پیشگیری از خشونتهای خانوادگی مانند همسرآزاری، کودکآزاری و کنترل عوامل خطر مانند خودکشی، خشونت و درمان برخی از مشکلات و بیماریهای روانی مانند اختلالات افسردگی و اضطراب میتواند مسیرهای مقابله با اعتیاد به مصرف مواد مخدر صنعتی و شیمیایی را هموارتر کند.
به گفته سیفی، اعتیاد به مواد یک بیماری مغزی مزمن، عودکننده و مادامالعمر است و وجه مشخصه فرد معتاد وسوسه مصرف دارو و الگوی اجبار در مصرف آن است که با میل شدید و مهارناپذیر برای مصرف مواد شخص میشود بهطوریکه فرد نمیتواند روی رفتارش کنترل داشته باشد، او به رغم پیامدهای زیانبار به مصرف مواد ادامه میدهد و تا جاییکه به ساختمان مغز و کارکرد آن آسیب میرسد و منجر به مشکلات جدیتری میشود.
وی افزود: کسانی که به مصرف مواد مخدر روی آوردهاند باید شناسایی و با تشخیص بهموقع بیماری شروع به درمان کنند، امروزه با گسترش خدمات توانبخشی میتوان آسیبهای ناشی از اعتیاد را به حداقل رساند و از شدت رنج و آلام و آسیب آنان کاست.
سیفی تصریح کرد: رواندرمانی و گروهدرمانی میتواند در این زمینه بسیار کمککننده باشد، گسترش و تقویت مراکز درمان اعتیاد، گسترش تیمهای سیار برای کاهش آسیب اعتیاد و آموزش خانوادههای معتادان برای کمک به درمان آنان بسیار سودمند است.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر97.08.02