قائم مقام وزیر بهداشت با بیان اینکه وزارت بهداشت به دنبال تقویت سیستمهای کاهش آسیب و توسعه این مراکز در کشور است، اعتیاد را چهارمین بار بیماریها در کشور خواند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پیشگیری نوین از ایسنا، دکتر ایرج حریرچی در نشستی خبری با بیان اینکه از نظر بار بیماریها، اعتیاد به مواد مخدر چهارمین رتبه را در کشور دارد، گفت: در عین حال باید توجه کرد که بیماریهای قلبی و عروقی، تصادفات و سرطان جزو سه عامل اول مرگ در کشور به حساب میآیند، اما باید توجه کرد که در زمینه بیماریهایی که سالهای از دست رفته عمر را در بر دارند، تصادفات رتبه اول را به خود اختصاص میدهد و بعد از آن بیماریهای قلبی - عروقی، افسردگی و اعتیاد قرار دارند.
وی با بیان اینکه از نظر بار بیماریها در مردان 18 الی 30 ساله اعتیاد رتبه دوم را به خود اختصاص میدهد، افزود: بر اساس گزارش سازمان پزشکی قانونی روزانه هشت نفر در کشور به دلیل اعتیاد میمیرند و 65 درصد کسانی که مبتلا به عفونت HIV بودهاند از مصرف کنندگان مواد مخدر هستند. 50 درصد مصرف کنندگان تزریقی مواد مخدر مبتلا به هپاتیت C بوده و 14 درصد معتادان تزریقی نیز HIV دارند.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه بر اساس مطالعات اخیر، تدخین تریاک عامل اصلی سرطان مری، ریه، معده، مثانه و حنجره است، اظهار کرد: در حال حاضر 50 درصد زندانیان ما جرائمشان مربوط به مواد مخدر است و 50 درصد ورودی زندانها را مصرف کنندگان مواد مخدر تشکیل میدهند. همچنین 26.5 درصد طلاقها در کشور مرتبط با مصرف مخدر یا الکل است. بنابراین توجه به این موضوع بسیار مهم است.
حریرچی با اشاره به دو رویکرد برخورد با مواد مخدر در سیاستهای ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری گفت: یک رویکرد به سمت حذف مواد مخدر و حذف تولید و چاپ و فروش آنهاست که در این قسمت جرم انگاشتن مصرف مواد مخدر مورد توجه است؛ به طوریکه طبق بند 5 سیاستهای کلی سلامت، جرم انگاری مواد مخدر و روانگردانها باید مورد توجه قرار گیرد.
وی رویکرد دوم را کاهش آسیب در این زمینه عنوان و اظهار کرد: در سیاستهای کلی مبارزه با مواد مخدر، موضوع کاهش تقاضا و کاهش آسیب به دلیل ابتلای معتادان به ایدز، HIV و مشکلات روانی آمده است.
وی افزود: طبق این قانون معتادان مکلفند با مراجعه به مراکز درمانی دولتی، غیر دولتی، خصوصی، مردم نهاد و کاهش آسیب اقدام به ترک اعتیاد کنند. حال معتادانی که با مراجعه به این مراکز نسبت به درمان خود اقدام کرده و گواهی تحت درمان و کاهش آسیب داشته باشند، از تعقیب کیفری معافند؛ اما معتادانی که مبادرت به ترک نکنند مجرم محسوب میشوند.
حریرچی با بیان اینکه مراکز کاهش آسیب از سال 81 آغاز به کار کردند تا به سمت درمان اعتیاد با داروهایی چون متادن بروند، گفت: در سیاستهای کلی سلامت آمده که اگر کسی مواد پرخطر مصرف میکند او را به سمت مواد کم خطرتر سوق دهیم. به عنوان مثال کسی که هروئین تزریقی مصرف میکند به سمت مصرف متادون کنترل شده بیاید و به این شکل کاهش آسیب را انجام میدهیم و حتی در برخی کشورها اعلام کردند که نمیتوانند جلوی یک سری از معتادان تزریقی را بگیرند. به همین دلیل به جای سرنگ مشترک امکانات استفاده از سرنگ غیر مشترک را برایشان فراهم میکنند.
وی افزود: بر اساس مطالعاتی که در کشور انجام شده، مصرف درست متادون و درمانهای جایگزین اعتیاد موجب کاهش مصرف مواد افیونی غیر قانونی، کاهش تزریق مواد و تزریق مشترک، کاهش پرخاشگری و بهبود وضعیت اجتماعی و کارکردی افراد میشود. همچنین این موضوع بهبود کیفیت زندگی، کاهش جرایم مرتبط با مواد، کاهش بروز HIV و هپاتیتها و کاهش آسیبهای ناشی از اعتیاد را به دنبال دارد. بنابراین وزارت بهداشت به دنبال تقویت سیستمهای کاهش آسیب بوده و مراکز آن را توسعه میدهد.