مسمومیت حاد و مزمن به دلیل وجود سرب در تریاک
یکی از نگرانی این روزها در خصوص مواد مخدر، وجود ناخالصی زیاد در تریاک است. این روزها وجود سرب در تریاک باعث ایجاد مسمومیت های حاد و مزمن زیادی شده است. ولی با این وجود این موضوع با چند هشدار کوتاه در تلوزیون روزنامه ها به تمام شد و هیچ اطلاع رسانی دیگری در این خصوص نشد. این در صورتی است که این موضوع باید به صورت گسترده و وسیع توسط روزنامه ها و اعلامیه ها و رادیو تلوزیون به همه اعلام شود تا از آسیب های جدی و عوارض بالا در خصوص مسمومیت با سرب جلوگیری شود.
چرا به تریاک سرب اضافه می کنند؟
سودجویی، آن هم به هر قیمتی که شده، یکی از معضلات این کشور است. در این میان قاچاقچیان مواد مخدر نیز از این دایره عقب نمی مانند و با خود می گویند: "چرا وارد کننده ی سایر وسایل و لوازم در کشور تا این حد بخورند ولی من دست روی دست بگذارم؟ در ضمن کالایی من وارد کشور می کنم ضروری تر هم هست و افراد مصرف کننده بدون حضور آن درد خواهند کشید" بعد از چند خط این طور فکر کردن و نگاه کردن به بالا دست و بغل دست تصمیم می گیرند که برای سنگین تر کردن کفه ترازو از فلزات سنگینی مانند سرب استفاده کنند و با استفاده از آن وزن تریاک را افزایش دهند.
مقامات دولتی این موضوع را ریشه گرفته از زیاده خواهی سوداگران مرگ می دانند. و حتما از دست این زیاده خواهی بسیار ناراحت هستند.
البته جدای از این لحن طنز گونه این اتفاق یکی از معضلات بسیار خطرناک است، چرا که رسیدگی به مسمومیت با سرب در بسیاری از استان های کشور امکان پذیر نیست و مسموهای بیشتر نقاط کشور را به بیمارستان لقمان تهران منتقل می کنند و از طرفی ذخایر دارویی مناسب برای درمان این مسمومیت در کشور در حال اتمام است و این معضل در حال گسترش می باشد.
یکی از موضوعاتی که باعث شد این اتفاق بیفتد، افزایش چشمگیر قیمت مواد مخدر صنعتی بود که باعث کاهش مصرف شیشه و هروئین شد و گرایش به سمت مواد مخدر سنتی رفت و در این میان انتظار می رفت که به علت بالا رفتن تقاضا، قیمت تریاک افزایش پیدا کند ولی در این بین سوداگران مرگ کم نیاوردند و با اضافه کردن سرب به تریاک و به خطر انداختن افراد بسیار زیادی، ذخایر تریاک خود را به صورت دستی افزایش دادند.
همچنین گزارشات متعدد از بخشهای اورژانس و مسموميتهای بيمارستانهای سراسر كشور در خصوص مسموميت با سرب بسيار نگرانكننده است.
تا الان طبق گفته مدیر هماهنگی مرکز سازمان مبارزه با مواد مخدر با هماهنگي به عمل آمده با وزارت بهداشت و درمان و مراكز درماني و همچنين برگزاري جلسه اورژانس با رئيس سازمان غذا و داروي وزارت بهداشت و كارشناسان و مديران مربوطه و مكاتبه فوري با معاون درمان وزارت بهداشت و ساير اعضاي كميته درمان زمينه توزيع سريع و فوري شربت ترياک در تمامي مراكز درماني كشور فراهم شده و مراكز درماني ميتوانند با قيد فوريت سهميه اضافه درخواست كنند و همچنين بر اساس اعلام سازمان غذا و دارو، ذخيره شربت ترياك و ساير داروهاي آگونيست در حد كفايت موجود است و نگراني در اين زمينه وجود ندارد.
راه حل این موضوع برای مردم چیست؟
راه حل این موضوع به انتخاب کاملا ساده باز می گردد. یا همچنان مصرف تریاک را ادامه دهید و مسمومیت را به جان بخرید. یا همین الان برای ترک اعتیاد تریاک اقدام کنید و به این صورت سلامتی خود را باز یابید.
چگونه بفهمیم تریاک سرب دارد؟
این روزها تعداد افرادی که به دلیل مسمومیت حاصل از سرب تریاک، راهی بیمارستان شدند زیاد شده است. متاسفانه در حالت عادی و با چشم غیر مسلح نمی توان سرب موجود در تریاک را تشخیص داد و این باعث شده تا رفد معتاد، بدون اطلاع از میزان سرب درون تریاک، آ را مصرف کند و پس از مدتی راهی بیمارستان شود.
روش تشخیص سرب در تریاک
تشخیص سرب موجود در تریاک و میزان آن، به راحتی امکان پذیر نیست و برای انجام این کار به آزمایشگاه و دستگاه های آن نیاز است. برای مشخص شدن سرب، می توان از روش طیف سنجی جذب اتمی شعله ای استفاده کرد. از روش طيف سنجی جذب اتمی شعله ای به عنوان یک روش حساس، دقيق و تكرارپذير جهت آناليز كمی سرب در نمونه های ترياک می توان استفاده نمود
.
راه درمان مسمومیت با سرب تریاک
هنگامی که فرد تریاک با سرب را مصرف می کند، سرب وارد خون او می شود. پس از مدتی میزان سرب موجود در خون فرد بالا می رود و باعث ایجاد علائمی همانند علایم زیر می شود:
• بی اشتهایی
• تهوع
• ضعف
• بی حالی و تشنج
این علائم از علائم مسمومیت حاد با سرب است كه ممكن است به آسـیب مغـزی و آسـیب برگشـت پـذیر كلیه نیز منجر شود و علایم گوارشی و افتادگی مچ دست، افزایش فشار خون و نقرس نیز ممكن است در اثر تماس مزمن با سرب اتفاق بیفتد.
درمان مسمومیت با سرب تریاک
برای حذف سرب موجود در تریاک فرد باید رژیم غذایی سالمی را که سرشار از ویتامین C است، در پیش بگیرد و در طول روز مقدار زیادی میوه و سبزیجات مصرف کند. اغلب اوقات مصرف مواد مخدر به صورت استنشاقی است و به صورت مستقیم ریه را درگیر خود می كند؛ در نتیجه ویتامین سی بسیار مؤثر برای دفع سرب ناشی از آن است. علاوه بر ویتامین سیی مصرف شیر و لبنیات نیز، برای دفع سمومی كه بر گوارش اثرات مخربی داشته، مؤثر است.
اما حواستان باشد در صورتی که مسمومیت با سرب تریاک شدید باشد و فرد علائم شدیدی از خود نشان دهد، باید هرچه سریع تر به بیمارستان منتقل شود.