در این مطلب از کلینیک ترک اعتیاد نگین قصد داریم در مورد ماده مخدر کوکائین صحبت کنیم و اطلاعات مفیدی در خصوص این ماده مخدر در اختیار شما قرار دهیم تا بتوانید آگاهی مناسبی در خصوص آن پیدا کنید. برای اطلاع از دیگر مواد مخدر همچون ال اس دی، تریاک، گل، هروئین، شیشه و انواع مختلف دیگر به بخش مقالات ما در سایت کلینیک نگین سر بزنید.
تاریخچه کوکائین به چه زمانی باز می گردد؟
کوکائین یک مواد مخدر اعتیاد آور است که در دهه های 1880 تا 1890 مورد استفاده قرار می گرفته است و استفاده از این دارو در این دوران بسیار فراوان بوده است، ولی باید بدانید که کوکائین یک داروی جدید نیست و در واقع یکی از قدیمی ترین مواد مخدر است که ریشه آن به زمان های قدیم برمی گردد که بومیان برگ های گیاه کوکا که منبع تولید کوکائین هستند را می جویدند.
پس به این ترتیب می توان گفت که ماده مخدر طبیعی کوکائین از هزاران سال پیش تا امروز مورد استفاده قرار می گرفته است. محل رویش گیاه کوکا در کوهپایه های آمریکای جنوبی بوده است و بومیان این مناطق از این گیاه استفاده می کردند تا نیروی آنها بیشتر شود و تحمل آنها در برابر گرسنگی بالاتر برود. در اوایل قرن بیستم برای بی حسی های موضعی در جراحی چشم، گلو و بینی از کوکائین استفاده می شد، ولی کم کم عوارض مصرف زیاد این ماده روشن شد و مشخص شد که این ماده بسیار اعتیاد آور است و به همین ترتیب مصرف آن متوقف شد و کوکائین در کنار بقیه مواد مخدر مانند کدئین و مورفین قرار گرفته شد.
این روز ها کوکائین یک ماده مخدر بسیار پرطرفدار است ولی از آنجایی که مصرف این ماده باید برای افراد مداوم باشد و به زبان ساده اعتیاد آور است؛ مصرف این ماده بیشتر در بین افراد پولدار و قشر مرفه جامعه رواج دارد و بیشترین استفاده کنندگان این ماده جوانان 18 تا 25 ساله هستند و همچنین آمار نشان می دهد که مصرف کوکائین در بین مردان 2 برابر زن هاست. شما عزیزان می توانید برای دریافت مشاوره درباره خدمات هزینه های ترک اعتیاد از جمله a href="/addiction-treatment/516-ترک-اعتیاد-بنزای" title="ترک ا">ترک اعتیاد بنزای"> و دیگر مواد مخدر با کارشناسان"مرکز ترک اعتیاد نگین از طریق شماره های درج شده در سایت تماس حاصل نمایید.
کوکائین چیست و چطور به دست می آید؟
کوکائین پودری سفید، کریستالی، شفاف و نرم است که طعم تلخی دارد و از برگ های یک گیاه به نام ایتروکسیلون کوکا که در آمریکای جنوبی رشد می کند به دست می آید. این ماده یک محرک بسیار قوی که به صورت مستقیم بر روی مغز فرد مصرف کننده تاثیر می گذارد و احساس سرخوشی و نشئگی زیادی در فرد ایجاد می کند. کوکائین در بازار به شکل پودر سفید رنگی به دست مشتریان عرضه می شود و با نام هایی مانند کُک، برف، دانه برف، توتسکی و سی شناخته می شود. در ایران افرادی که کوکائین را به صورت خیابانی عرضه می کنند آن را با بعضی از مواد خنثی مانند شکر، تالک، پروکائین یا بنزو کائین که نوعی بی حس کننده موضعی است مخلوط می کنند و همین باعث می شود که اصلا نتوان در مورد تاثیرات و عوارض کوکائین های بازار ایران که پر از تقلب است بحث درستی کرد، موضوع بحث اصلی ما در این مطلب مواد مخدری است که آنرا به نام کوکائین می شناسند و در گیر تقلب و سودجویی دلال های مواد مخدر نشده است.
انواع کوکائین
کوکائین از نظر شیمیایی به دو صورت وجود دارد:
- نمک هیدروکلراید:
این نمونه از کوکائین به صورت پودر می باشد و می توانید آن را در آب حل کنید، روش های مصرف آن به صورت تزریق به داخل رگ، خوراکی و یا استشناقی (از طریق دماغ بالا کشیدن یا همان اسنیف کردن است). - فرم آزاد کوکائین:
در این نمونه بعد از فرآیند های شیمیایی که انجام می شود میزان خالص بودن کوکائین افزایش داده می شود و نمک هیدروکلراید موجود در آن از بین می رود. روندی که در این فرآیند برای بالاتر بردن خلوص ماده استفاده می شود به این صورت است که با استفاده از مواد اشتعال زا و فرّار مثل اِتر پودر کوکائین را می پرورانند و آن را تبدیل به فرم آزاد کوکائین می کنند. این نمونه کوکائین به شکل جامد است و روش استافده از آن به صورت کشیدنی می باشد.
- کرک:
کرک که یکی از انواع کوکائین است، بین دو شکل شیمیایی که در قسمت بالا توضیح دادیم قرار دارد و به این صورت می توان گفت که ماده خام فرم آزاد کوکائین کرک است و به این دلیل که فرآیند شیمیایی روی آن انجام نشده است قیمت پایین تری دارد. برای تهیه کرک بر خلاف کوکائین از هیچ ماده فرّار یا قابل اشتعالی استفاده نمی کنن، در عوض پودر کوکائین را در آب و جوش شیرین حل می کنند و آنرا تا جایی که جوش بیاید حرارت می دهند. به این صورت هیدروکلراید از آن آزاد می شود و ماده جامدی از آن به دست می آورند که به آن کرک می گویند. این ماده بعد از خشک شدن به شکل جامد در می آید و مثل قطعه های سنگ بین 100 تا 500 گرم است.
روش مصرف کوکائین
کوکائین را به روش های مختلفی مانند خوردن، اسنیف کردن یا همان کشیدن با دماغ، دود کردن و تزریق در کردن استفاده می کنند، ولی متداول ترین روش برای مصرف کوکائین که ممکن است در فیلم ها نیز دیده باشید روش استشناقی است، یعنی همانطوری که نظام دو برره در سریال شب های برره گرد نخود می زد. در این روش از وسایلی مانند یک تیغ برای خرد کردن و پودر کردن کوکائین و یک تکه کاغذ لوله شده برای بالا کشیدن آن استفاده می شود، به ای صورت کوکائین از طریق مخاط بینی و شش ها جذب بدن می شود و به مغز می رسد. در زوش تزریقس کوکائین را به صورت مستقین داخل سیاه رگ تزریق می کنند و به این صورت اثرات مصرف آن زود تر پدیدار می شود ولی از طرفی دوام این تاثیرات کمتر خواهد بود.
مصرف کوکائین به صورت خوراکی به این صورت است که پودر کوکائین را به لب و دندان های خود میمالند و از طریق دهان آن را مصرف می کنند، البته این روش چون به اصطلاح گیرایی کمتری نسبت به سایر روش ها دارد کم طرفدار است و زیاد از آن استفاده نمی کنند.
بعضی از افرادی که مصرف کننده شدید هستند ممکن است که کوکائین را با هروئین مخلوط کنند که به این حالت اسیدبال می گویند. دوره های مصرف کوکائین در مصرف کننده های مختلف متفاوت است و ممکن است که مصرف آنها به صورت تفریحی، هفتگی، مداوم و یا اجباری باشد که در هر صورت نمی توان گفت که کدام یک از این روش ها مطمئن و سالم هستند و هرکدام از این روش ها عوارض خود را دارد و به طور کلی باید این موضوع را به یاد داشته باشید که مصرف کوکائین به هر صورت باعث می شود که شما سلامتی خود را در معرض خطرات زیادی قرار دهید.
بعد از مصرف کوکائین چه حالتی به فرد دست می دهد؟
کوکائین یک نوع مواد خدر محرک است که سریعا بعد از ورود به بدن وارد خون می شود و خود را به مغز می رساند، اثرات کوکائین و حالتی که در اثر آن در افراد پدیدار می شود در اثر تاثیر این ماده روی مغز است. این ماده بعد از ورود به مغز قسمتی که تحریک شدن آن باعث بروز حالت سرخوشی می شود را تحریک می کند و باعث ترشح شدن دوپامین می گردد، علاوه بر این کوکائین باعث می شود که این ماده، یعنی دوپامین مدت بیشتری در مغز بماند و در نتیجه شدت این احساس خوب بالاتر و مدت زمان آن نیز طولانی تر است.
زمانی که فرد از این ماده مخدر استفاده می کند سوخت و ساز بدن او افزایش می یابد و در نتیجه دمای بدن، فشار خون و ضربان قلب بالا برود و به این صورت فشار زیادی به قلب وارد شود، این فعالیت زیاد ممکن است که باعث شود قلبی که با فشار زیادی کار می کند ریتم طبیعی و عادی خود را از دست بدهد که به آن آریتمی یا انقباض نامنظم می گویند و بسیار خطرناک است، چون ممکن است رگ های ها ظریف دچار آسیب شوند یا یا حتی فرد دچار ایست ناگهانی قلبی شود و یا به قسمت های از بدن اون خون نرسد.
تاثیرات کوتاه مدت کوکائین
تاثیراتی که کوکائین در کوتاه مدت روی بدن فرد می گذارد و بعد از اولین دفعه مصرف بعد از چند دقیقه در فرد ایجاد می شود و بعد از چند ساعت از بین می رود عبارتند از:
- علائم روانی مانند: کاهش تمرکز، پارانویا و اضطراب، عصبانیت، اضطراب، بی تفاوتی و سرخوشی
- تهوع و استفراغ
- اسپاسم عضلانی
- اغتشاشات ذهنی و گیجی
- عدم هماهنگی حرکات قسمت های مختلف بدن
- لرزش به خصوص در دستها
- توهمات شدید در بینایی و شنوایی و لامسه که مثل حرکت کردن یک سری حشرات زیر پوست است.
- تحریک و هیجان، بیقراری
- عرق کردن شدید
- پریدن رنگ
- گشاد شدن مردمک چشم
- بالا رفتن درجه حرارت بدن و بالا رفتن فشار خون
- بالا رفتن ریتم تنفس و احتمال بروز سکته
- افزایش ضربان قلب، نبض، موارد شدیدتر عوارض قلبی و عروقی
استفاده مداوم و زیاد از کوکائین باعث می شود که حالت هایی مثل شیدایی و دیوانگی، صحبت کردن های بدون وقفه و بی ربط، بد بینی و بیش فعالی در مصرف کننده ایجاد کند و حتی در مواردی ممکن است که این مورد به خشونت منتهی شود. همچنین ممکن است که فرد دچار مشکلات جسمی زیادی شود، چون کوکائین باعث تنگ شدن رگ های شما می شود و در نتیجه فشار خون شما افزایش پیدا می کند و در نتیجه ممکن است که دچار سکته شوید و در ادامه از عوارض آنی و کوتاه مدت کوکائین می توان از: "تهوع، سردرد، آب ریزش بینی، بی خوابی شدید، بی قراری، هیجان بسیار بالا، شوریدگی فکر و مشکلات تنفسی شود.
بد تر از همه، در بعضی از موارد امکان دارد که فردی که برای اولین بار دوز بالایی از کوکائین را استفاده می کند دچار مرگ ناگهانی شود، دلیل این مرگ این است که مراکز کنترل کننده تنفس از کار می افتند، مغز در این شرایط کارایی خود را از دست می دهد و در پایان فرد دچار ایست قلبی می شود.
تاثیرات بلند مدت کوکائین
تاثیراتی که در بلند مدت کوکائین روی افراد دارد بستگی به زمان مصرف و مقدار آن است که این تاثیرات عبارتند از:
- ناراحتیهای روانی مانند سایکوز یا روانپریشی
- از دست رفتن تماس فرد با واقعیت و بروز توهمات دیداری و شنیداری
- سردردهای شبیه میگرنی
- تیک عصبی
- رفتارهای اجباری و تکراری
- افکار هذیانی
- اختلال حواس در بینایی و لامسه و شنوایی
- تمایل به خودکشی
- پرخاشگری
- افسردگی
- تحریک پذیری شدید
- نشان دادن رفتار های تهاجمی
- اختلالات درک زمان و مکان
- گیجی
- سوءظن
- تشنج پذیری شدید
- بی قراری
- احساس شدید اضطراب
- از دست دادن حس بویایی و سوراخ شدن تیغه میانی بینی (در شرایطی که فرد با استفاده از باا کشیدن از طریق بینی یا همان اسنیف کردن ماده را مصرف می کند)
- زخم مخاط بینی و خون ریزی
- تورم بینی و مجری تنفسی مربوط به بینی
- احساس تنگی نفس و خفگی
- ایجاد شدن جوش های پوستی در اطراف بینی و گوش و در سایر قسمت های بدن
- ایجاد زخم
- آب ریزش دائمی بینی
- هپاتیت و ایدز در اثر استفاده از سرنگهای آلوده برای تزریق
- پریدن عضلات و سفتی یا گرفتگی آن ها
- لرزش و تشنج
- سردرد
- تعریق شدی
- رنگ پریدگی
- کمخونی
- اسهال و تهوع
- مشکلات گوارشی مانند دردهای شکمی
- مشکلات مربوط به ادرار کردن
- بروز مشکلات تنفسی
- ضعف جنسی
- بی خوابی
- از دست دادن وزن بدن در اثر بهم ریختن اشتها و وضعیت خورد و خوراک فرد.
خب، امیدواریم که این مطلب از مرکز بستری ترک اعتیاد نگین توانسته باشد به شما کمک کند تا ماده مخدر کوکائین را بهتر بشناسید و در صورتی که نشانه های مصرف کوکائین را در خود یا یکی از اطرافیان می بینید هرچه زودتر برایترک اعتیاد کوکائین اقدام کنید. در ضمن شما می توانید مطالب زیر را مطالعه کنید و مواد مخدر و توهم زای بیشتری را بشناسید.
قوی ترین مواد توهم زا و روانگردان دنیا!
ماده مخدر نخ چیست؟
ماده مخدر بنزای (بونزای) چیست؟
ال اس دی LSD چیست و چه تاثیراتی دارد؟
خطرناک ترین ماده مخدر جهان چیست؟